Polis avlossade skott i garage – får varning

Uppdaterad
Publicerad

En polis från Jönköpings län varnas efter att ha avlossat ett vådaskott. Den aktuella polisen säger i en rapport att han skulle se om vapnet var tomt, men eftersom det satt ett magasin i brann det av ett skott när han tryckte på avtryckaren.

Händelsen inträffade i garaget på en polisstation och på samma plats befann sig en kollega till den polis som nu fått en varning. Ingen skadades i samband med att vapnet MP5 avlossades av misstag.

Felhantering av vapnet

Den polis som nu varnas menar att han fick uppgifter om att vapnet var tomt och att det vapenrum som finns på stationen inte var tillräckligt stort för att testa vapnet. Han erkänner dock samtidigt att händelsen beror på sin egen felhantering, detta framgår i ärendet om disciplinpåföljd av Polismyndigheten.

Personalansvarsnämnden konstaterar nu att polisen inte var uppmärksam på att ett magasin satt i vapnet och att han därför avlossat ett skott av våda. Därför får nu polisen en varning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.