Barn skräms med budskapet om att ett spöke ska döda dem om de inte skickar vidare kedjebrevet. Foto: Henrik Montgomery/Håkon Mosvold/TT

Polis varnar för skrämmande kedjebrev

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region Öst har de senaste dagarna tagit emot flera samtal från oroliga föräldrar vars barn hotats till livet via Snapchat.

– Barnet ska dödas av ett spöke om meddelandet inte skickas vidare, säger Åsa Willsund, polisens presstalesperson.

Kedjebrev av den här typen är något som brukar dyka upp när Halloween närmar sig. På larmkommunikationscentralen hos polisen i region Öst har flera oroliga föräldrar hört av sig de senaste dagarna.

– Föräldrarna är oroliga och ställer frågor. En del vill polisanmäla händelsen, säger Åsa Willsund.

Spöka ska döda

I meddelandet som sprids via Snapchat finns en bild på ett spöke och en text där det står att spöket kommer att döda barnet om inte meddelandet skickas vidare till ytterligare tio personer.

– Barnen blir ju uppskrämda av det här och kan inte sova på nätterna.

Foto: Polisen

Hur många polisanmälningar har ni fått in?

– Exakt hur många vet jag inte, men det är många föräldrar som har hört av sig och det har eskalerat de senaste dagarna. Det finns säkert ett stort mörkertal också och många barn som inte vågar berätta alls för sina föräldrar.

Åsa Willsund berättar att det varken är barnet som skickat eller tagit emot meddelandet som polisanmäls utan den person som startat kedjebrevet. Men vem det är, är i stort sett omöjligt att ta reda på.

– Det är svårt att utreda det här har funnits i många år och har fått stor spridning.

LÄS MER: Lovis fick otäckt kedjebrev

Vad kan polisen göra? Går det att stoppa det här?

– Jag tror att det är svårt. Vi måste sprida ett budskap till föräldrar att vara uppmärksamma på problemet.

Vad har du får råd till oroliga föräldrar?

– Jag tycker att man ska prata med sina barn. Se till att ha insyn på vad barnen gör på internet och i social medier. Det här är bara en av alla saker som skickas runt. Det finns mycket annat också, säger Åsa Willsund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.