Den civilanställde polisen blev för full och skulle avvisas från krogen. Foto: Yvonne Åsell / TT

Polisanställd visade tjänstelegitimation på krogen

Uppdaterad
Publicerad

En civilanställd polis i Jönköpings län har blivit en fråga för Polismyndighetens personalansvarsnämnd. Enligt en anmälan ska han ha visat en tjänstelegitimation i samband med att han blivit avvisad från ett uteställe och hävdat att han var polis.

Mannen anmäls av Polisregion Öst som föreslår att han ska varnas för det inträffade.

Det var i april som mannen besökte ett uteställe på sin fritid. Eftersom han var för berusad skulle en vakt avvisa honom varpå mannen, enligt vaktens vittnesmål, visade det som han uppfattade som en polislegitimation. Han ska även ha sagt att han var vaktens förman, alltså polis, och att han därför inte kunde kastas ut.

Minns inget

Mannen själv minns inte händelsen. Enligt anmälan till Polismyndighetens personalansvarsnämnd säger han att han beställde en öl och att allt sedan blev svart. Han kan därför varken bekräfta eller dementera det som hänt men han medger att han haft tjänstelegitimationen med sig.

Polisregion Öst tycker att det kan anses utrett att mannen visat sin legitimation eftersom vakten annars inte skulle vetat om att han hade den. Och eftersom sättet han påtalat sin anställning vid Polismyndigheten på, inte är förenligt med varken polisförordningen eller medarbetarpolicyn föreslås en varning som påföljd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.