Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan berättar Linus Håkansson om hur allmänheten ser på honom och andra som kör A-traktor i Taberg utanför Jönköping. Foto: SVT/Linda Mathillas

Polisen gör ökade kontroller av A-traktorer efter klagomål

Publicerad

Efter många klagomål om att A-traktorförare buskör har polisen nu ökat tillsynen på flera platser i länet. Vi följde med på en flygande besiktning i Taberg där Linus Håkansson fastnade i polisens kontroll.

– Jag tycker det är ett problem att folk kör för fort för då blir alla sura på oss, säger Linus Håkansson som upplever att allmänheten stör sig på honom som A-traktorförare.

Körde du för snabbt här idag?

– Nej, den går bara i 30 km, säger han.

Fler klagomål i Taberg

Taberg i Jönköpings kommun är en av de platser där polisen den senaste tiden fått allt fler klagomål från boende om att ungdomar kör vårdslöst och stör allmänheten. Något polisen ser allvarligt på.

Nyligen skickades ett brev till ägare och vårdnadshavare.

– Vi hittar oftast brister på fordonen vid en kontroll som idag. Det vi ser allvarligast på är när de går fortare än de får, säger Robban Engdahl, trafikpolis i Jönköping.

Koppla ur hastighetsbegränsningen

Det har blivit lättare att bygga om en A-traktor efter en regeländring förra sommaren. Ändringen gjordes för att det skulle vara möjligt att också bygga om automatväxlade bilar till A-traktorer. Det har lett till en rekordökning av dessa fordon.

Bara i Jönköpings län fanns i slutet av 2020 1375 registrerade A-traktorer. Att jämföra med 1035 året innan.

A-traktororerna har ökat med drygt 30 procent på bara ett år i Jönköpings län. Foto: SVT/Linda Mathillas

För Linus Håkansson krävs en ny registreringsbesiktning eftersom polisens bilinspektörer hittade någon typ av brist på fordonet. Den måste göras inom en månad.

Se mer i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer