Trafikpolisen Nils Gustavsson Foto: SVT

Polisen har tredubblat antalet lagförda rattsurfare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen tredubblade antalet lagförda personer från år 2018 fram till slutet av augusti i år som har kört bil samtidigt som man har en mobil i handen. Det har nämligen blivit mycket smidigare för polisen att rapportera om människor som bryter mot lagen när de använder mobilen och kör ett fordon.

Polisen har numera ett system som gör att de kan rapportera rattsurfare mycket smidigare än tidigare, det vill säga att man kan bötfälla rattsurfare direkt på plats. Tidigare behövde polisen göra en polisanmälan vilket gjorde arbetet krångligare.

– Detta har även gjort att vi har ökat avrapporteringen, säger Nils Gustavsson, gruppchef på polisen med inriktning på trafik.  

Men han tror inte att mobilanvändning i trafiken är något som kommer att minska i framtiden. I polisregion Öst där Jönköpings- Östergötlands- och Sörmlands län ingår har antalet lagförda bilförare ökat från 77 stycken år 2018 till 237 stycken fram till slutet av augusti i år.

– Det är vanligt förekommande, jag tror vi kommer ligga runt dessa siffror framöver, säger Nils Gustavsson. 

Mobilapp gör det enklare

Han berättar vidare om att människor som använder mobiltelefonen i trafiken är en fara för andra.  

– Problemet är att man inte är en aktiv förare, i grund och botten handlar det om trafiksäkerhet.

Inom polisen pågår nu ett projekt där 30-tal trafikpoliser använder en mobilapp på prov vilket gör att de kan avrapportera mobilanvändning i trafiken digitalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.