Polisen pausar utredningen av mordet på en man på Råslätt. Foto: Linda Mathillas

Polisen pausar utredningen av Råslättsmordet

Uppdaterad
Publicerad

I fredags beslutade åklagaren att släppa den man som sedan i augusti suttit häktad misstänkt för mordet på en man vid en lekplats på Råslätt den 14 maj. Nu pausar polisens grovabrottsgrupp ärendet.

– Vi måste få in ny information för att knuffa igång utredningen igen, säger kommissarie Stefan Sundling chef på Grova brott i Jönköping.

Det var den 14 maj som en man i 40-årsåldern, som hade kopplingar till gängkriminalitet, sköt till döds nära en lekplats på bostadsområdet Råslätt i Jönköping. Tre personer greps efter mordet, men släpptes på fri fot eftersom det inte fanns tillräckliga bevis. I augusti anhölls och häktades en av männen igen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Men i fredags beslutade åklagaren att släppa mannen på fri fot och även avföra övriga misstänkta från utredningen.

Mordet på Råslätt

Vet mer än de berättar

Polisen har jobbat intensivt med utredningen och har genomfört över 600 förhör och i utredningen finns över 3 500 dokument. Svårigheten har varit att många av människorna kopplade till utredningen inte har velat prata med polis och åklagare.

– Det finns vad man brukar kalla en tystnadskultur. Många vet mer än vad de berättar för oss, säger Stefan Sundling, chef för Grova brottsgruppen.

Orsakerna bakom att många inte vill prata kan enligt honom vara flera.

– Man kan vara rädd för att utsättas för våld om man pratar, det kan också finnas en misstro mot polisen hos vissa personer. Man kanske kommer från kulturer och länder där man inte vågar lita på polisen, säger Stefan Sundling.

Kan starta utredning igen

Fram till semestern jobbade 20 utredare med fallet och fram tills åklagarens beslut i förra veckan var det 11-12 utredare på heltid. Nu pausas utredningen helt.

– Vi måste få ny information för att starta utredningen igen. Det skulle kunna vara att vittnen träder fram och berättar vad som hänt, säger Stefan Sundling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Råslätt

Mer i ämnet