I klippet ovan ger polisen Daniel Hermansson tips på vad du ska tänka på när du ska göra en passansökning. Foto: SVT

Polisen planerar för ökning av passansökningar

Publicerad

Nu förbereder polisen för en ökning av passansökningar när vaccineringen mot covid-19 kommit igång. Detta efter ett år med en halvering av ansökningar.

Enligt polisen finns det omkring en halv miljon pass i landet som har gått ut och behöver förnyas.

Jämfört med tidigare år har Polisen på Höglandet sett en markant minskning av passansökningar, men nu förbereder myndigheten för ett ökat tryck.

– Vi har ett bokningssystem där man får gå in och boka sin tid och sen får man komma till receptionen när man ska hämta passet, säger Daniel Hermansson, gruppchef LPO Höglandet.

Polisen på Höglandet anser sig ha förmågan att anpassa myndigheten snabbt ifall ett ökat tryck av passansökningar skulle ske.

– Vi kollar på bokningsläget och utifrån det släpper vi kanske fler tider. Vi omfördelar personal till passverksamheten, skulle det krisa sig riktigt kan vi snabbt utbilda redan anställd polispersonal, säger han.

I klippet ovan ger Daniel Hermansson tips på vad du ska tänka på när du ska göra en passansökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.