En person gripen efter stor polisinsats i Forsheda – VMA utfärdades

Publicerad

En stor polisinsats pågick i Forsheda utanför Värnamo sent på onsdagskvällen och polisen uppmanade allmänheten att hålla sig inne. En man i 25-årsåldern kunde senare gripas misstänkt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Ett viktigt meddelande, VMA, gick ut till hushåll i Forsheda 23.21. Allmänheten uppmanades att hålla sig inne på order av polisen.

Polisen ville först inte gå in på vad det var för typ av insats och vad som föranledde den.

– Vi har många poliser på plats och det finns risk att någon skadas, men mer säger vi inte, sa polisens vakthavande befäl Roland Carlson inledningsvis.

Faran över – en gripen

Strax innan midnatt gick polisen ut med att faran var över efter att en man från Värnamo kommun hade gripits.

– Han rörde sig utomhus med misstänkt vapen och betedde sig hotfullt. Det fanns risk att han skulle göra någon illa eller ta gisslan, säger polisens vakthavande befäl Lars-Göran Nilseryd.

Varför bedömde ni att det fanns risk att han skulle ta någon i gisslan?

– Jag vill inte gå in på detaljer.

Så kunde polisen gripa mannen

Polisen använde förhandlare för att få kontroll över situationen och mannen kunde gripas , misstänkt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot. På torsdagmorgonen meddelade polisen att den misstänkte mannen har anhållits på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot.

Polisen bekräftar också att det var en pistol som mannen hade. Han ska ha varit väldigt aggressiv och hotat att skjuta privatpersoner och poliser.

Avlossades några skott?

– Inte vad jag känner till, säger Lars-Göran Nilseryd.

Är mannen känd av polisen sedan tidigare?

– Det är inget som jag brukar kommentera.

Har händelsen något samband med rånet mot växelkontoret i Jönköping tidigare under onsdagen?

– Nej, det ska inte finnas någon sådan koppling.

Därför gick polisen ut med ett VMA

Har det hänt att polisen har gått ut och varnat allmänheten med ett VMA tidigare?

– Jag har aldrig gjort det. Reglerna har ändrats, vilket gör att polisen har möjlighet att gå ut med VMA om det finns en uppenbar fara för andras liv. Vilket vi bedömde att det gjorde, säger Lars-Göran Nilseryd.

Enligt honom samlades många inledningsvis kring polisbilarna.

– Polisbilar lockar mycket folk, vi ville inte hamna i en situation där mannen skulle skjuta på en stor folksamling. Vi ville att folk skulle gå hem och hålla sig inomhus.

Hade VMA:t någon effekt?

– Det vet jag inte.

Ingen person ska ha skadats i samband med händelsen enligt polisen. Forsheda, som har ungefär 1 500 invånare, ligger väster om Värnamo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer