Foto: Polisen/SVT

Polisens misstanke: Flera anlagda bränder i Gnosjö

Uppdaterad
Publicerad

Fem skogsbränder har brutit ut i Gnosjö de senaste elva dagarna utan naturlig förklaring. Nu misstänker polisen att de anlagts och eftersöker tips från allmänheten.

– Det kan äventyra väldigt stora ekonomiska värden och även människoliv i värsta fall, säger Johan Borg på Värnamopolisen.

Alla bränder har skett kvällstid i terräng inom Gårö-området. Något som stärker misstanken ytterligare är att det inte var någon skogsbrand i området i maj ifjol, trots att väderförhållandena var liknande som i år.

– De har inte varit omfattande förrän den senaste branden, som ägde rum i går kväll. Den omfattade motsvarade två och ett halvt hektar, ungefär två stora fotbollsplaner, i skogsmark. I övrigt har de inte varit så omfattande. Antingen har de slocknat själva eller så har de kunnat släckas ganska fort, säger Johan Borg, operativ samordnare på polisen i Värnamo.

Ingen misstänkt

Polisen har upprättat ett samarbete med räddningstjänsten och kommunen. Samtidigt har man vidtagit flera utredningsåtgärder. Trots det är polisen inte nära någon misstänkt person.

– Därför behöver vi allmänhetens hjälp, säger Johan Borg.

Tanken på vad en skogsbrand hade kunnat leda till en torr majkväll är skrämmande, tycker han. Just därför går polisen också ut med uppgifter som kan medföra att gärningsmannen blir försiktigare.

– Det är viktigare att vi får en alert, varnad allmänhet som kan hjälpa oss med vad de ser. Vi har även en förhoppning att om det nu finns någon gärningsman så ser den att vi är i gång och jobbar med den här hypotesen, så kanske det kan vara avskräckande från ytterligare bränder, avslutar Johan Borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.