Anders Friberg regionsordförande i LRF Jönköping menar att det krävs åtgärder för att minska vildsvinsstammen. Foto: TT/SVT

Ställer krav på åtgärder för att minska antalet vildsvin

Publicerad

Under fredagen besökte flera riksdagsledamöter trakterna av Bäckaby i Vetlanda kommun för att diskutera de skador som vildsvin skapar i jordbruket. Trakten kring Bäckaby hör till de mest vildsvinstäta områdena i landet.

Det var Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) som har bjöd in rikspolitiker tillsammans med företrädare för kommuner och länsstyrelser i Småland. LRF kräver snabba åtgärder för att minska skadorna och få ner vildsvinsstammen.

Kräver politiska beslut

Vildsvinsfrågan har under 2018 och 2019 utvecklats till en mycket stor fråga för jordbruket södra Sverige. De regionala livsmedelsstrategiernas inriktning är ökad produktion, men idag tappar regionen produktion på grund av omfattande vildsvinsskador.

– Situationen är nu så allvarlig att det krävs övergripande politiska beslut för att vända situationen innan det är för sent menar Anders Friberg regionsordförande i LRF Jönköping.

I en enkät bland markägare i Vetlanda kommun uppger 72 procent att de upplever en ökning av vildsvin i närområdet jämfört med föregående år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.