Ola Nilsson (KD), ordförande i socialnämnden i Jönköping. Bilden är en arkivbild. Foto: TT / Arkivbild /SVT

Politiker vill sänka kostnaden för privat familjehemsvård

Publicerad

Jönköpings kommun betalade förra året över 21 miljoner kronor för familjehem som ordnats fram av privata företag. Ola Nilsson (KD), ordförande i socialnämnden, tycker kostnaden är alldels för hög och vill nu sänka den.

– Den har ökat under den här mandatperioden och det är ett problem, säger han.

Det har blivit svårare för många kommuner att hitta familjehem för barn som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma.

Kommuner behöver därför använda sig av så kallade konsultentstödda familjehem, alltså familjehem som ordnas fram av privata företag.

För Jönköpings kommun har kostnaderna för den här typen av familjehem ökat senaste åren och landade under 2017 på runt 21,7 miljoner kronor, vilket är en ökning med över två miljoner från året innan. 

Dyrare för kommunen

Enligt Ola Nilsson fattade socialnämnden under förra året ett så kallat inriktningsbeslut om att kostnaderna ska minska eftersom de konsulentstödda familjehemmen i flera fall är dyrare för kommunen.

– Just nu sitter vi och tittar på hur många placeringar vi kan spara och hur vi kan minska den här kostnaden, säger han.

Men Stefan Österström, biträdande socialdirektör i Jönköpings kommun, tycker inte kostnaden för den privata familjehemsvården är för hög.

– Den här kostnaden är fullt rimlig, säger han.

Stefan Österström, biträdande socialdirektör i Jönköpings kommun, menar att det finns kommuner som använder mer privat familjehemsvård än Jönköping. Foto: Philip Naskret/SVT

Tvungna att använda

Österström lyfter fram att runt 85 procent av familjehemmen som Jönköping använder sig av är egna och att prognosen för i år är att de kommer bli ytterligare några fler.

Han menar även att kommunen i vissa fall är tvungna att använda sig av konsulentstödda familjehem.

Det kan exempelvis vara om de med kort varsel måste placera ett barn i en annan kommun eller för att Jönköpings kommun saknar en specialkompetens som konsulentstödda familjehem erbjuder.

– Men absolut skulle vi kunna skruva några procent på detta och därmed också sänka kommunens kostnader, säger Stefan Österström.

”Borde halvera siffran”

Enligt Ola Nilsson står de konsulentstödda familjehemmen i dagläget för ungefär 16 eller 17 procent av den totala familjehemsvården i Jönköpings kommun.

– Jag tycker det rimliga borde vara att halvera den siffran och det tror jag är fullt möjligt, säger han.

Fakta: Jönköpings kommuns kostnader för konsulentstödda familjehem

2015: 18,2 miljoner kronor

2016: 19,2 miljoner kronor

2017: 21,7 miljoner kronor

Källa: Jönköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.