Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magnus Rydberg, direktor på Stiftelsen Torpahemmet – Anna Kjellbergs minne berättar att man inte håller med IVO i deras bedömning. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Populära äldreboendet Lindgården får inte tillstånd för verksamheten

Uppdaterad
Publicerad
För två år sedan ändrades regelverket så att äldreboendet Lindgården i Jönköping var tvungna att söka tillstånd för verksamheten. Nu säger Inspektionen för vård och omsorg nej med hänvisning till bristande lämplighet hos äldreboendets ledning och styrelsen hos stiftelsen som driver boendet.

Äldreboendet Lindgården i Jönköping drivs sedan 1976 av stiftelsen Torpahemmet – Anna Kjellbergs minne. Idag finns det 74 lägenheter och ett 80-tal personer som bor där.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skriver i sitt beslut att inte ge verksamheten tillstånd:

”IVO gör den sammantagna bedömningen att stiftelsens företrädare inte uppfyller kraven på insikt och lämplighet” och avser då stiftelsens styrelse. Vidare skriver IVO att verksamhetschefen inte uppfyller kraven på lämplig utbildning och därför ”inte har förutsättningar att uppfylla kraven på god kvalitet och säkerhet”.

En stor del av IVO:s beslut grundar sig på de arbetsmiljöproblem som Arbetsmiljöverket uppmärksammat under 2018 och 2019, där bland annat tre minderåriga arbetade i verksamheten utan genomförd riskbedömning under sommaren 2019.

Håller inte med om kritiken

Men ansvariga för Lindgården delar inte IVO:s bedömning.

– Vi har stora frågetecken kring hur Inspektionen för vård och omsorg gör sin bedömning av vår kompetens. Vår verksamhetschef har bland annat varit föreståndare för ett äldreboende i kommunal regi tidigare och uppenbarligen varit godkänd där, säger Magnus Rydberg, direktor på Stiftelsen Torpahemmet – Anna Kjellbergs minne.

– I styrelsen sitter många personer som har haft kvalificerade tjänster inom vård och omsorg, fortsätter Magnus Rydberg.

Stiftelsen kommer att överklaga IVO:s beslut till förvaltningsrätten. Om förvaltningsrätten går på IVO:s linje kommer verksamheten att tvingas stänga och de boende placeras på något av Jönköpings kommuns 36 äldreboenden.

Lindgårdens trygghetsboende med 30 lägenheter omfattas inte av beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lindgårdens äldreboende

Mer i ämnet