Foto: SVT

Här är brevlådan som Postnord missade – i fem veckor

Uppdaterad
Publicerad

Postnords brevlåda vid stationen i Forserum utanför Nässjö blev inte tömd på fem veckor. Först när en privatperson hörde av sig och efterlyste ett försvunnet brev upptäcktes missen. Nu ser Postnord över samtliga lådor i landet för att säkerställa att inte fler har missats.

Ett par hundra brev och paket som lades i en brevlåda vid Forserums station har inte gått iväg. Under fem veckor har brevlådan inte tömts.

– Det är allvarligt, folk ska kunna lita på Postnord. Vi kan inte göra annat än att be folk i Forserum om ursäkt. Det är väldigt tråkigt, säger Lars-Åke Fransson tf regionchef inom Postnord till SVT.

Dubbelmiss

Det var i samband med en större omläggning av tömningsystemet som brevlådan tappades bort. Tidigare har ett taxibolag tömt lådan åt Postnord, men nu skulle postföretaget självt ta över, något som missades.

Sedan första juli har även alla brevlådor en streckkod som gör att man ska kunna se att lådan blivit tömd, men den koden kom inte upp på brevlådan i Forserum, och därmed kunde man inte heller se att lådan inte tömts.

– Det var en privatperson som undrade varför ett brev om ägarbyte på en bil inte registrerades som hörde av sig, och som gjorde att missen upptäcktes, säger Lars-Åke Fransson.

Hur mycket post fanns i lådan?

– Det var en säck – kanske runt 200 försändelser.

Förutom ägarbytet vet Postnord att ett brev till Försäkringskassan och ett registerutdrag inför ett skoljobb fanns bland försändelserna. Brevlådan tömdes under onsdagen.

Ser över alla brevlådor

Någon ersättning lär de drabbade dock inte kunna räkna med, eftersom det inte finns någon garanti för vanliga brevförsändelser. Postnord ska nu ändå se över så att inte fler liknande missar har skett i samband med omläggningen den första juli.

– Vi tror inte några fler brevlådor tappats bort, men som en säkerhetsåtgärd har vi idag fått i uppgift att se över samtliga lådor i hela landet, säger Lars-Åke Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.