Premiär för ljudkonst på fält

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen framförde konstnären Johanna Byström Sims ett unikt ljudkonstverk i olika nyanser av grönt på fälten vid Björnebergs gård i Jönköping.

Konstverket är döpt till ”The background Noise of the world” och bygger på att Johanna Byström Sims har spelat in sin egen röst för att nyansera de olika gröna färger som finns på fältet. Och med hjälp av sensorer på en traktor läses ljudfilerna av och ett musikstycke ska då ljuda över åkern.

– Man kan se Green Noise som en annorlunda landskapsstudie. Jag blev intresserad av den sofistikerade tekniska nivå som lantbruket befinner sig på idag, det är en intressant värld att fördjupa sig i. Det har varit en spännande utmaning att gestalta landskapets gröna färg på ett nytt sätt, säger Johanna Byström Sims.

Landskapsstudie

På Elmia Lantbruk och Biograf Fokus visas sedan den digitala målningen Reflectance of Green. Utifrån sparad teknisk data från Järstorps prästgård skapas en rörlig bild – ett pixellikanade rutmönster i olika nyanser av grönt, som uppdateras varje sekund. Konstverket projiceras i stor skala på väggen eller bioduken och motivet liknar sädesstrån som vajar för vinden.

– Med Johanna Byströms Sims unika konstprojekt når vi en ny publik utanför staden och utanför konstens traditionella utställningsplatser. Green Noise ställer oss inför en alternativ, och kanske djupare, form av naturupplevelse, säger Susan Bolgar, enhetschef Kulturproduktion, Jönköpings kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer