Johan Gustafsson från Värnamo satt kidnappad i västafrikanska Mali under fem och ett halvt år. Här vid en presskonferens från 2017. Foto: TT

Premiär i Värnamo för dokumentären om kidnappade Johan

Uppdaterad
Publicerad

I augusti blir det världspremiär i Värnamo för dokumentärfilmen om Johan Gustafsson som kidnappades i Mali 2011 och den 3 september sänds den i SVT. Johan Gustafsson släpptes 2017 efter att ha suttit kidnappad i över fem och ett halvt år.

– Det är framförallt Johans berättelse, men vi skildrar också familjens utsatta situation under de här åren, säger filmaren Simon Stanford till SVT Nyheter Jönköping.

Johan Gustafsson kidnappades när han var på motorcykelresa genom Afrika den 25 november 2011. Informationen om Johans situation var ytterst knapphändig och de enda livstecknen var enstaka videofilmer som släpptes av den Al Qaida-anslutna grupp som kidnappat honom. Familjen kunde inte uttala sig i medier för att inte riskera att försämra Johans möjligheter att bli fri.

– Johan är en otroligt duktig på att berätta sakligt och analytiskt. Han har också en förmåga att beskriva även sina kidnappare som människor och inte monster, säger Simon Stanford.

Svensk man kidnappad i Mali

Förtroende

Dokumentärfilmen ”Fånge hos al-Qaida” är gjord av Marika Griesel och Simon Stanford. Arbetet med dokumentären kom till som en följd av att Johans syster tog kontakt med Marika i samband med ett föredrag i Malmö under tiden som Johan satt kidnappad. Tanken var från början att fokusera på den enorma stress som familjen utsattes för. Men när Johan släpptes och kom hem visade det sig att Johan fick bra förtroende för Marika och Simon och nu bygger filmen mycket på Johans egen berättelse. Den innehåller också några försiktigt dramatiserade scener.

– Vi lekte med tanken att åka tillbaka till Mali för att filma dessa scener, men konstaterade snart att det skulle vara omöjligt av säkerhetsskäl, säger Simon Stanford. I stället tog vi de scenerna i Kalahari som liknar Mali.

– Genom att Johan fick med sig många saker som betydde allt för honom under fångenskapen så kunde vi återskapa en avskalad men autentisk miljö.

De små prylarna blev väldigt viktiga för Johan Gustafsson – som en blyertspenna och några teförpackningar som han skrev dagboksanteckningar på.

Familjens kval

Men filmen följer också familjens kval. Från 2015 har Simon och Marika följt familjen på hemmaplan. Då visste ingen hur det skulle sluta. Men den 26 juni 2017 kunde Utrikesdepartementet bekräfta att Johan Gustafsson hade landat på svensk mark och att han återförenats med sin familj.

Den 3 september klockan 21 visas filmen om Johan Gustafsson i SVT1. Men världspremiären blir i Värnamo, där den visas på Gummifabriken den 28 augusti, vilket Värnamo Nyheter var först med att berätta. Filmen har spelats in i bland annat Stockholm, Åminne, Malmö, Sydafrika och i Kalahariöknen.

Marika Griehsel och Simon Stanford här tillsammans med Johan Gustafsson. Foto: Simon Stanford

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet