• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Bostäderna i länet stiger i pris Foto: TT

Priserna ökar på bostäder i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsrättspriserna i Jönköpings län har stigit med 28,1 procent på ett år. Detta visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

För den som funderar på att sälja sin bostad är det kanske läge att passa på nu. På tisdagen kom siffror från Svensk Mäklarstatistik som visar att priserna på bostadsrätter i Jönköpings kommun har stigit med drygt 25 procent på tolv månader. Detta kan jämföras med ökningen i hela Sverige som är på 8 procent. I Stockholm steg priserna med 4,5 procent under samma period.

Medelpriset på en bostadsrätt i Jönköping ligger just nu på cirka 30 000 kronor per kvadratmeter. Siffran är baserad på den senaste månadens försäljningar. I Stockholm kostar en kvadratmeter mer än dubbelt så mycket, 74 242 kronor.

Länspriser steg kraftigt

I hela länet har det ökat ännu något ytterligare under de senaste tolv månaderna. Här har priserna stigit med 28,1 procent. Medelpriset på en kvadratmeter av en bostadsrätt i länet ligger nu på runt 24 000 kronor.

– Den avmattning för prisutvecklingen på bostadsrätter som vi konstaterade under 2016 tycks nu ha upphört. Riksgenomsnittet för bostadsrätter tangerar nu 40.000 kr/kvm. Som jämförelse låg genomsnittet på 30.000 kr/kvm sommaren 2014. Vi konstaterar uppgångar i alla regioner, säger Per-Arne Sandegren, som är analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villapriser ökar också

Villapriset i Jönköpings län har också ökat mer än i hela landet i stort. Priserna steg med drygt 13 procent i länet. I hela Sverige steg villapriserna med nästan 10 procent.

Allra mest har villapriserna i Vetlanda ökat, där har nämligen priserna stigit med mer än 19 procent.

Enligt Svensk Mäklarstatistik är siffrorna tillförlitliga då de bygger på 90 procent av alla mäklade försäljningar i Sverige. Efter att de fått in datan bearbetas den av Statistiska Centralbyrån, SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.