Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tim Ljunggren vill att Skatteverket ser över reglerna för batterier till solceller. I klippet berättar han hur han velat att reglerna ser ut. Foto: Fredrik Weibull SVT/ SVT

Privatpersoner riskerar skattesmäll om de lånar ut sina solcellsbatterier

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har privatpersoner och företag fått bra betalt för att hyra ut sina solcellsbatterier till Svenska Kraftnät. Men nu kan de riskera en skattesmäll.

– Vi från branschen behöver ännu tydligare riktlinjer så att man vet hur batterierna ska användas, säger Tim Ljunggren som är teknisk chef på Senergia.

Privatpersoner och företag har under det senaste året kunnat hyra ut sina solcellsbatterier till Svenska Kraftnät för att balansera elnätet. Detta har varit viktigt eftersom vi idag har ett mer ojämnt nät på grund av sol, vind och vatten.

Skatteverket: ”Ska inte tjäna pengar på batterierna”

Men nu kan man riskera en skattesmäll. Vid ett köp av batterierna får köparen ett skatteavdrag på 50 procent av inköpskostnaden (max 50 000 kronor). Men Skatteverket har nu sagt att man inte ska kunna få både ett skatteavdrag samt tjäna pengar på samma produkt.

– Problemet är att skattemyndighetens ställningstagande inte är tydligt nog. Många företag blir därför osäkra på hur man ska tolka reglerna. Vi ser hellre att man minskar skatteavdraget, säger Tim Ljunggren.

I klippet berättar han hur mycket branschen vill att bidraget ska ligga på.

Gäller först i år

I en kommentar till SVT vill Skatteverket förtydliga att deras regeltolkning blir aktuell först i år.

– De som fått preliminär skattereduktion 2023 behöver inte oroa sig för återkrav, förutsatt att övriga förutsättningar för skattereduktion är uppfyllda, säger skattejuristen Pia Blank Thörnroos.

Grön teknik

Om du ska installera grön teknik kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Det gäller installationer som påbörjats, betalats och slutförts tidigast 1 januari 2021. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut, men är en egen skattereduktion. Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kronor per person och år. Avdraget får vara högst 20 procent för installation av solceller och 50 procent för installation av system för lagring av egenproducerad el eller installation av laddningspunkt för elfordon.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.