Foto: Eva Unosson/SVT

PRO rasar – banker läggs ner i Skillingaryd

Uppdaterad
Publicerad

Idag finns det två bankkontor i Skillingaryd, men om bara en dryg månad står invånarna helt utan bank.

Då stänger både Swedbank och Nordea sina kontor. Och nu rasar pensionärerna på orten.

– Det är många äldre som inte klarar av att sköta sina bankaffärer via datorn och det här kommer att göra livet svårare för dem. De har heller inte så lätt att ta sig till annan ort för att besöka sin bank. Det verkar som banken struntar i oss pensionärer. Det är katastrof, säger Göran Nilsson, ordförande i Skillingaryds PRO.

Första juli

I Skillingaryd har det funnits en sparbank ända sedan 1877 och dom 5500 invånarna, med närliggande orter, är vana vid att kunna göra sina bankaffärer här. Efter första juli blir dom hänvisade till att ta sig till Vaggeryd eller någon annan ort där banken finns kvar.

– Jag är jättearg. Jag har bott här i 30 år och vi har alltid haft en bank. Jag ska gå in och tala om för dem vad jag tänker och sedan flytta mina pengar till en annan bank. Det ska jag göra!, säger Ingrid Sitala.

Varför så viktigt att ha banken så nära?

– Alla klarar inte av att sköta bankärenden via datorn.

”Ingen skillnad”

Varför lägger ni ner i Skillingaryd?

– Våra kunder har ändrat sitt beteende och flytten är en följd av det. Och jag tror inte att resan på en mil gör någon skillnad för våra kunder, säger bankchefen Mårten Ewertsson.

– Men PRO är väldigt upprörda?

– Vi ska träffa dem och förklara för dem varför vi flyttar, säger bankchefen

Vilket ansvar tycker du att ni tar för era kunder?

– Vi har ett stort ansvar och vi ger våra kunder den service de efterfrågar.

Helena Liljegren,  är ansvarig för landsbygdsfrågor vid länsstyrelsen. Och hon konstaterar att det varit en dramatisk förändring när det gäller banktjänster i Jönköpings län. Länets banker  ligger i topp när det gäller att ta bort kontanthanteringen. På bara ett år har närmare tio kontorslutat ta emot kontanter, men oäven bankkontor har lagts ner.

Vad innebär det för landsbygden?

– Det är naturligtvis inte bra. Servicen blir sämre, säger Helena Liljegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.