Professorn: Klyftorna ökar

Uppdaterad
Publicerad

Att börja dela upp människor i olika grupper för att slå vakt om det egna skapar ännu större klyftor i samhället än vad vi redan har. Det säger Göran Cars, professor i samhällsbyggnad vid Kungliga tekniska högskolan.

Han har jobbat mycket med frågor om stadsutveckling och vad som gör en stad attraktiv. Han menar att trenden med gated community har en motsatt effekt. Företeelsen med avspärrade bostadsområden, där bara de som har tillstånd får komma in, finns sedan tidigare i främst USA och i Sydafrika.

– Det här är en riktig styggelse, säger Göran Cars.

Segregationen ökar

I Sverige var Limhamn i Malmö först ut för några år sedan. Ett liknande bygge planeras just nu också i Kungsbacka. Göran Cars är orolig för att fenomenet sprider sig. 

– Just nu är det inget problem för det är så få men när den här utvecklingen tar fart kan det gå snabbt, säger Göran Cars. Han menar att trenden ökar när fler känner sig osäkra i samhället. Man vill stänga in sig för att undvika sociala störningar.

– Det här är ett uttryck för en omvärld där folk känner sig hotade. I osäkra samhällen växer de här områdena fram.

Vanligt i USA och Sydafrika

Göran Cars har studerat fenomenet i USA och Sydafrika där gated communitys är vanligt. Där har städerna fått ännu sämre ekonomi än tidigare.

– Där har vi parallella samhällen med folk utanför och innanför murarna vilket inte är bra.

Han ser inte bara risken att vi får ett segregerat samhälle utan också att servicen i den närliggande staden försvinner, som i det här fallet är Gnosjö. Flyttar man ut saker och lägger det i inhägnade städer så dör attraktiviteten i staden, menar han.

– Om exempelvis bibliotek och caféer flyttar dit istället så dör attraktiviteten i staden. Då kanske det försvinner på orten istället.

Risk för skatterevolt

Ett annat stort problem i förlängningen kan också bli att de människor som bor i områdena inte längre vill betala kommunalskatt eftersom de redan betalar för att bo i området.

– Risken är att det blir en skatterevolt. Det är ofta kapitalstarka personer som bor i de här områdena och de tycker kanske att de redan betalar via sin hyra och då får politikerna problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer