Foto: Oskar WetterVisa alla (5)
Visa alla (5)

Protester mot försvarets flygningar

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagskvällen anordnades manifestationer på flera håll runt om Vättern.

Protester med fackeltåg och vårdkasar anordnades på minst 25 platser runt Vättern under söndagskvällen. Detta eftersom det finns en stor oro för Vätterns vattenkvalitet, bland annat i och med att försvaret planerar fler flygövningar över sjön.

På Visingsö tändes en vårdkase i varje väderstreck på ön. Ett hundratal personer marscherade i ett fackeltåg med musik och fanor. Kyrkklockan i Brahekyrkan ringde.

– Det här är det största gemensamma evenemanget vi någonsin haft runt sjön, sade Jan Andersson, ansvarig för manifestationen på Visingsö.

Även skolan på ön har deltagit, det har varit undervisning om Vättern under ett par lektioner. Eleverna har ritat teckningar som ställs ut.

Naturskyddsföreningen kritisk

Protesterna har varit stora mot att försvaret planerar fler flygövningar över Vättern. Förslaget är en ökning från 20 till 50 dagar per år.

Naturskyddsföreningen har tidigare i en rapport kommit fram till att fler flygningar skulle öka miljögifterna i Vättern eftersom betydligt större mängder ammunition skulle hamna i sjön, som är en vattentäkt. Antalet skott föreslås ökas från cirka 1 000 i dag till 80 000.

Det har också uttryckts oro för bland annat buller av boende runt kring Vättern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer