Räddningstjänst kräver sprinklers i gamla stan

Uppdaterad
Publicerad

Efter branden i Forsellska gården i Eksjö för ett och ett halvt år sedan där stora historiska värden brann upp, kräver nu räddningstjänsten automatiska sprinklersystem i alla fastigheter i den unika Gamla stan. – Alla ska ha samma säkra system för att stadsdelen ska bevaras, säger Micael Karlsson, räddningschef i Eksjö.

Bebyggelsen i den unika gamla trästaden består till största delen av äldre historiskt värdefulla byggnader. Det är ett 50-tal hus som berörs av de krav som räddningstjänsten nu vill genomföra.

Åtgärderna ska vara genomförda senast den 11 december i år i de fastigheter där det initialt är möjligt.

– Det är en investering på cirka en miljon per fastighet som fastighetsägaren får stå för.

62 brister

Till en början ställs kraven om sprinklers på Krusagården och Aschanska gården. Vid en genom av de båda gårdarna, som nu blir pilotprojekt, hittades total 62 brister.

– Fastigheterna ska förses med ett heltäckande automatiskt sprinklersystem i samtliga rum, på alla våningsplan inklusive vind och källare och i fastigheternas samtliga byggnader. Om det här faller väl ut ska de andra får samma system.

Micael Karlsson räknar med att flera fastighetsägare kommer att överklaga kravet och att det därför kommer att ta tid innan samtliga byggnader i Gamla stan har sprinklers.

Kvinna omkom

Det var en söndagsmorgon i mitten av augusti 2015 som branden utbröt. En ung kvinna omkom och ett helt kvarter i den flera hundra år gamla trästaden förstördes. Exakt vad som orsakat branden har inte gått att fastställa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Eksjö

Mer i ämnet