• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar brandmannen Karl Frisk vad beskedet innebär för honom. Foto: Ebba Öberg/SVT

Räddningstjänsten jublar efter beviljad dispens

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Vetlanda och Nässjö är först ut i länet med att få dispens från kravet om dygnsvila.

– Det känns fantastiskt, säger räddningschef Martin Trofast.

Nu har Höglandets räddningstjänstförbund, där Vetlanda och Nässjö ingår, fått besked att deras ansökan om dispens från det nya EU-direktivet beviljas. Något som får räddningschefen Martin Trofast att pusta ut.

– Vår verksamhet är bemannad dygnet runt alla dagar. Tvingas vi in i 11-timmars dygnsvila så kan inte ordinarie personal byta pass med varandra vid vakanser. Då behövs mer personal, och fler vikarier, säger han.

Dispensen gäller hela sommaren, juni-augusti, samt alla helger från och med 1 februari 2024 till och med 31 januari 2025. Dispensen gäller även vid behov för utbildnings och övningsinsatser.

”Det var fruktansvärt”

Räddningstjänsten i Vetlanda valde att inte jobba enligt det nya schemat i väntan på besked om dispens, något som fackförbundet Kommunal ställde sig bakom. Men innan fackförbundet godkände det så jobbade de enligt det nya schemat utan dygnspass.

– Det var fruktansvärt, jag höll på att säga upp mig för jag fick inte ihop familjepusslet, säger brandmannen och småbarnspappan Karl Frisk.

Se klippet för att höra brandmännens reaktioner på den beviljade dispensen.

Regler om dygnsvila

Den 1 oktober 2023 trädde nya regler om dygnsvila i kraft för många kommunala verksamheter.

För räddningstjänsten började började de nya arbetstidsreglerna gälla från 1 februari 2024.

Kravet innebär att alla medarbetare ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila, men i undantagsfall kan arbetstiden förläggas upp till 20 timmar om verksamheten kräver det. Arbetspass på upp till 24 timmar kan bli möjliga genom dispens.

Källa: SKR och Kommunal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.