När man kokar kräftorna så släpper maskarna och dör. Foto: TT/Länsstyrelsen

Rapporter om ringmask i kräftorna

Publicerad

Ringmask i kräftorna låter ju inte så trevligt. Nu har länsstyrelsen i Jönköping fått larm om att kräftor i flera av länets vattendrag är drabbade.

Enligt länsstyrelsen i Jönköpings län handlar det om en ringmask vid namn Branchiobdella. En tre-sex centimeter lång mask som sitter på kräftans skal – speciellt på framkroppen. De flesta rapporterna kommer från länets nordöstra delar.

– Det kan vara mellan tio till 20 stycken på en kräfta, men det är inte alla som har dem. De uppträder ofta lite epidemiskt, under kortare perioder kan det vara väldigt mycket. Sen försvinner de, säger fiskeribiolog Karl-Magnus Johansson vid länsstyrelsen i Jönköpings län till GT.

”Finns naturligt”

Ringmasken är dock inte farlig för människan och när man kokar kräftorna så släpper de och dör. Däremot kan de försvaga kräftans hälsotillstånd, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

– Maskarna finns naturligt så det är inget konstigt egentligen, säger Karl-Magnus Johansson till GT.

– Men folk reagerar på att det ser rätt oaptitligt ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer