Rattfulla lastbilsförare ska stoppas med alkobom

Uppdaterad
Publicerad

Logistikföretaget DSV, som har en av sina terminaler på Stigamo i Jönköping, införde tidigare i år en automatisk nykterhetskontroll – en så kallad alkobom. Ett sätt att stoppa onyktra chaufförer.

Alkobommen har installerats för att få ytterligare ett hjälpmedel i jakten på personer som har satt sig bakom ratten med alkohol i kroppen. Hittills i år har det satt stopp för fyra stycken alkoholpåverkade förare.

– Från mars fram till nu har vi haft fyra positiva prov. Vi har haft lite inkörningsproblem med tekniken och det är inte ovanligt att det blir det, det är rätt avancerad teknik, säger Stefan Bengtsson, säkerhetschef på DSV.

Vill höja trafiksäkerheten

Kontrollen tar bara ett par sekunder och blir föraren godkänd öppnas bommen och personen kan fortsätta sin arbetsdag. Blåser däremot föraren positivt ombeds personen att blåsa en gång till varpå först väktare och sedan polis tillkallas till platsen.

– Vi vill vara med och höja trafiksäkerheten ute på vägarna, trots allt så ser vi att det händer olyckor med alkohol inblandat. Detta är ett bidrag från vår sida att sänka de siffrorna och höja trafiksäkerheten, säger Stefan Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.