Råttornas avföring hittades på kryddburkar. Foto: Jönköpings kommun

Råttor hos matgrossist – får omedelbart saluförbud

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun ger Asia Grossisten i Jönköping omedelbart saluförbud efter att råttor, råttgift och spillning hittats där mat, dryck och förpackningar förvaras. Upptäckten gjordes av kommunens miljö- och hälsoinspektörer.

– Det här är allvarligt. Det är inte ofta vi hittar råttor och inte så mycket, säger Johanna Hänninen, chef för livsmedelsenheten på Jönköpings kommun.

Asia Grossisten säljer varor till restaurangbranschen. Vid en första inspektion upptäcktes råttspillning bland varorna och råttgift som inte hanterats på rätt sätt. Hanteringen bedömdes strida mot livsmedelslagen och ett beslut om omedelbart saluförbud av alla varor utom kyl- och frysvaror utfärdades.

– När man hanterar livsmedel har man ett stort ansvar att hantera detta korrekt. Detta gäller i alla led i kedjan. I det här fallet har hanteringen varit så bristfällig att restauranger och andra verksamheter som handlat av grossisten riskerat att få in bakterier och virus i sina lokaler. Det har i sin tur kunnat påverka människors hälsa, säger Johanna Hänninen, chef för livsmedelsenheten.

Kyl- och frysvarorna anses vara så väl förpackade att de inte kan ha utsatts för någon eventuell smitta från råttorna. Därför omfattas de inte av saluförbudet.

Har polisanmälts

Ytterligare en inspektion gjordes den 15 september. Då hittades råttor i lokalen och försäljning pågick fortfarande, trots saluförbudet. Under några dagar satte kommunen in väktare för att garantera att inte några varor med försäljningsförbud lämnade lokalen.

– Det är förstås mycket allvarligt att företaget inte följde tillsynsmyndighetens beslut. I samråd med Livsmedelsverket valde vi därför att göra en polisanmälan och sätta in bevakning för att säkerställa att de otillåtna leveranserna omedelbart upphörde, säger Johanna Hänninen.

Köpare kontaktas

Inga uppgifter finns enligt kommunen idag om att någon person ska ha insjuknat på grund av råttorna och råttgiftet i lokalen, men miljö- och hälsoskyddskontoret kontaktar nu de företag som köpt torrvaror, dryck eller förpackningsmaterial från Asia Grossisten. Köpare uppmanas att omgående ta bort varorna ur försäljningsledet.

– Det kan vara så att vi inte har fått tag i alla kunder än.

Asia Grossisten måste nu slänga de varor som omfattas av saluförbudet och se till att råttorna försvinner.

Vad händer nu?

– De får sanera eller byta lokal. Det kan dock vara svårt att täta till så att inga råttor tar sig in, så det troliga är att man byter lokal.

Ny lokal

När SVT ringer upp Asia Grossisten berättar en av företrädarna för verksamheten att de just nu håller på att flytta till en ny lokal.

– Vi ska slänga alla varor. Vi har skaffat en ny lokal, säger han.

Men ni har ju sålt varor som enligt kommunen kan bära på bakterier och virus?

– Det har inte varit några problem, vi har inte fått några klagomål. Ingen har varit sjuk, säger företrädaren för Asia Grossisten.

Kände ni till problemet med råttorna innan kommun gjorde tillsyn?

– Vi har inte haft problem innan och nu ska vi flytta. Det ska inte vara några problem längre nu.

Till Jönköpings-posten förnekar en representant för företaget att de skulle ha brutit mot försäljningsförbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.