Remissförslaget innebär att det skulle bli förbjudet att parkera elsparkcyklar på gång- eller cykelbanor. Foto: TT Arkiv

Regeringen föreslår förbud mot parkering av elsparkcyklar på gångbanor

Publicerad

Just nu har regeringen ute ett förslag på remiss om att förbjuda parkering av elsparkcyklar på vissa platsar. Förbudet innebär att det skulle bli olagligt att parkera elsparkcyklar på gång- eller cykelbanor förutom vid avsedda uppställningsplatser för cyklar.

Förbudet föreslås börja gälla den 1 augusti 2022. Jönköpings kommun är en av de berörda myndigheter som har svarat på remissen.

– Sammantaget gör Jönköpings kommun samma bedömning som framställaren att trafiksäkerheten och stadsmiljön påverkas positivt av lagförslaget, skriver Mona Forsberg (S) som är kommunalråd för samhällsbyggnadsutskottet vid Jönköpings kommun i remissen.

Mona Forsberg (S) skriver också:

– Välkomnar större möjligheter att vidta åtgärder för att stävja och komma tillrätta med de problem som uppkommer när elsparkcyklar parkeras på gång- och cykelbanor.

Vill göra det olagligt att parkera på fler platser

Kommunen vill utöka förbudet mot parkering av elsparkcyklar till fler platser. I yttrandet skriver Mona Forsberg (S) följande:

– Jönköpings kommun anser att fordonen som anges i tillägget även genom utökningen tydligt ska begränsas och att det ska vara förbud mot att pakera fordonen även på övriga allmänna och offentliga platser såsom parker, torg med mera om inte annat särskilt anges.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.