Foto: SVT

Region Jönköping i topp i sjukvårdsranking

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i Region Jönköping hamnar i topp i landet när Sveriges kommuner och landsting, SKL, har gjort sin årliga ranking. SKL har sammanställt och gjort kvalitetsjämförelser inom 16 hälso- och sjukvårdsområden bland landets 21 regioner och landsting.

– Att vi ligger i topp är ett resultat av systematiskt arbete under många år. Öppna jämförelser visar generellt en både positiv och stabil bild av hälso- och sjukvården i Jönköpings län, vi har förbättrat oss inom många områden, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig i ett pressmeddelande.

Enligt SKL:s ranking, kallad öppna jämförelser, hamnar Region Jönköping bland de sju bästa landstingen i elva av de 16 vårdområdena och i topp före Halland och Blekinge när alla områden räknas ihop.

Viktigt verktyg

Några av de områden som finns med är befolkningens syn på vården, patienters erfarenheter och väntetider i vården. Några andra områden är psykiatri, hjärtsjukvård och cancervård.

– Öppna jämförelser är ett viktigt verktyg för att utveckla och förbättra hälso- och sjukvården, säger Mia Frisk (KD), ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård.

Enligt henne så visar den vilka områden inom sjukvården som fungerar bra och vilka som behöver stärkas upp i länet.

– Jag är stolt över de fina resultaten och att patienterna har stort förtroende för vården i Jönköpings län.

Enligt Öppna jämförelser har länets invånare högt förtroende för vården. 79 procent har uppgett att de känner stort förtroende för den sjukvård som ges i Region Jönköping, därmed placerar sig regionen topp fyra bland landets regioner och landsting.

Bättre på cancervård

Men även om sjukvården i länet hamnar högt upp inom majoriteten av de granskade områdena så finns det utrymme för förbättringar. Framförallt när det gäller cancervården där region Jönköping hamnar på 15:e plats bland landets 21 regioner och landsting.

– Men inom cancervården finns områden vi behöver förbättra. De förändringar vi redan har gjort och satsningen på standardiserade vårdförlopp fortsätter 2017 med ytterligare tio cancerformer för att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Men för flera cancerformer ligger Jönköpings län i topp i landet när det gäller femårsöverlevnaden. Väntetiden från diagnos till behandling när det gäller tjocktarmscancer är 24 dagar, vilket är kortast i landet.

Men även solen har fläckar. När det gäller vårdområdet Reumatoid artrit hamnar Jönköping i botten av landets regioner och landsting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.