Rachel De Basso (S), regionstyrelsens ordförande, tycker att det är en jämställdhetsfråga att erbjuda anställda gratis mensskydd på jobbet. Foto: SVT/TT

Region Jönköping inför gratis mensskydd för anställda

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län kommer att erbjuda alla sina anställda gratis mensskydd. Cirka 80 procent av de anställda är kvinnor.

– Frågan har hanterats av den politiska ledningen och tjänstemannaledningen och nu är vi redo att göra en upphandling, säger Rachel De Basso (S), regionstyrelsens ordförande till SVT Jönköping.

Planen är att mensskydden kommer att finnas på plats från och med i höst, något som Jönköpings-Posten var först med att berätta.

”Vill göra skillnad i samhällsdebatten”

Enligt regionrådet Rachel De Basso är det en jämställdhetsfråga att det finns gratis mensskydd ute på Region Jönköpings arbetsplatser och hon menar att de vill göra skillnad i samhällsdebatten.

– Vi är en stor arbetsgivare och 80 procent av regionens medarbetare är kvinnor, cirka 9 300 kvinnor. Vi vill göra skillnad i vardagen för våra medarbetare, säger hon.

Flera skolor har på senare år infört gratis mensskydd och för en tid sedan införde Skogsstyrelsen i Jönköping det för sina anställda. Hur stor kostnaden blir för regionen har Rachel De Basso inget klart svar på i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.