Malin Bengnér, smittskyddsläkare i länet, berättar i klippet om bästa åtgärderna för att få bukt med covid-19 under hösten. Foto: SVT

Regionen förbereder för ökad smittspridning i höst

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens prognoser pekar på ökad smittspridning av covid-19 i landet.

– Vi får nog räkna med en ökad smittspridning under hösten, men det finns en stor osäkerhet hur stor den här ökningen blir, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i länet.

I Jönköpings län har smittspridningen sakta ökat de senaste veckorna. I Tranås kommun var det för ett par veckor sedan ett utbrott som gjorde att skolorna där senarelade skolstarten.

– Där ser det ut som att det går åt rätt håll, men det finns fortfarande några fall där, säger Malin Bengnér.

Vill få fler att ta vaccin

Enligt smittskyddsläkaren Malin Bengnér är den viktigaste åtgärden i kampen mot covid-19 att så många som möjligt vaccinerar sig. Det finns fortfarande många som ännu inte vaccinerat sig och när det gäller ungdomar ligger Jönköpings län lågt jämfört med andra regioner. I länet hade fram till och med den 27 augusti 5 761, vilket är 44,4 procent, av ungdomar födda 2003-2005 fått minst en dos av vaccin mot covid-19. Det är bara Västra Götalands regionen som har en lägre andel med 38,7 procent.

I klippet berättar Malin Bengnér om hur regionen förbereder sig inför hösten och vad vi kan göra för att minska smittspridningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.