Carina Mattsson, inköpschef på Region Jönköpings län. Foto: TT/SVT

Regionen har köpt flygtjänster utan att upphandla

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län kan ha brutit mot lagen om offentlig upphandling. Under flera års tid har regionen köpt ambulansflygtjänster för runt 800.000 kronor per år. Det är över gränsen för direktupphandling.

Den som åker skidor i Sälen och bryter benet kan behöva transporteras tillbaka med ambulansflyg till sitt hemlän.

Ett annat skäl kan vara behovet av akut specialistvård.

Behovet av den här typen av transporter har varit så stort att samtliga Sveriges kommuner och landsting bestämde sig för att göra en gemensam nationell upphandling av sex ambulansflygplan genom Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg. 

Upphandlingen har överklagats

Men upphandlingen har nu nu överklagats och under tiden som förvaltningsrätten avgör frågan har Region Jönköpings län (RJL), tillsammans med Region Östergötland och Landstinget i Kalmar, själva valt att upphandla flygtransporterna.

– Köpen hade nog överstigit direktupphandlingsgränsen annars, säger Carina Mattsson, inköpschef på Region Jönköpings län.

Men har det överstigit gränsen tidigare?

– Ja, det skulle jag säga att det gjort, säger hon.

Handlar om flera år

Carina Mattsson kan inte svara på exakt hur länge regionen saknat avtal om flygtransporterna, men uppger att det handlar om flera år.

Enligt henne köper RJL ungefär 50 transporter per år. 

– Vi uppskattar att vi handlar för ungefär 800.000 kronor per år, säger hon och påpekar att direktupphandlingsgränsen ligger strax över 586.000 kronor.

Inget undantag

Enligt Martin Bäckström, jurist på Konkurrensverket, finns det inget undantag för ambulansflygtjänster som medför att regionen slipper att upphandla. 

– De ska annonseras och gör man inköp över direktupphandlingsgränsen så bör man gå ut göra en offentlig upphandling, säger han.

Bäckström menar att det är viktigt att den offentliga sektorn följer lagen om offentlig upphandling så medborgarna kan få så många varor och tjänster som möjligt för skattemedlen.

Kommer titta närmare

Konkurrensverket kommer nu att titta närmare på RJLs inköp av flygtransporterna och det kan bli aktuellt att regionen får betala en upphanlingsskadeavgift.

– Den kan uppgå till tio procent av kontraktsvärdet, säger Martin Bäckström.

En otillåten direktupphandling är när en upphandlande myndighet köper en vara, tjänst eller byggentreprenad från en leverantör utan att följa förfarandereglerna i upphandlingslagstiftningen och det inte finns ett tillämpligt undantag från annonseringsplikten eller upphandlingsskyldigheten.

Det kan exempelvis handla om att myndigheten köper direkt av en leverantör utan att annonsera trots att värdet av köpet överstiger direktupphandlingsgränsen.

Det kan också vara sådant som att ett korrekt upphandlat avtal förlängs utan att möjligheten till förlängning ingick i den ursprungliga upphandlingen eller att varor, tjänster eller byggentreprenader avropas från ett ramavtal som inte omfattar det som avropas.

Direktupphandlingsgränsen är 586.907 kronor per år enligt lagen om offentlig upphandling.

Källa: Konkurrensverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer