Kristina Athlei får sluta som regional utvecklingsdirektör på Region Jönköpings län och ersätts med 13 månadslöner. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Regionen köper ut Kristina Athlei

Uppdaterad
Publicerad

Regionen har träffat en överenskommelse med Kristina Athlei som inte får fortsätta som regional utvecklingsdirektör. Regionen betalar 13 månadslöner, vilket tillsammans med sociala avgifter innebär en kostnad på över 1,7 miljoner kronor.

– Det är skönt för båda parter att vi hittar en överenskommelse och därmed undviker en rättslig process som hade varit mer påfrestande och kostsam för alla inblandade, säger Patrick Nzamba, HR-direktör Region Jönköpings län.

Det var för ett par veckor sedan som regiondirektören Jane Ydman uttryckte att regionen inte längre hade förtroende för Kristina Athlei som regional utvecklingsdirektör. Det som fick droppen att rinna över var att Kristina Athlei anställde sin egen kusin utan att informera alla inblandade om släktskapet.

Sedan dess har Kristina Athlei varit arbetsbefriad.

Samtal med facken

– Det är viktigt med ett starkt förtroende både hos medarbetare och samverkansparters i rollen som regional utvecklingsdirektör, säger Patrick Nzamba.

Regionen kommer nu att ha samtal med de fackliga organisationerna för att kunna tillsätta en tillfällig regional utvecklingsdirektör och därefter inleda en rekryteringsprocess för en permanent lösning.

SVT Nyheter Jönköping har sökt Kristina Athlei för en kommentar om överenskommelsen.

I klippet nedan hör du Jane Ydman förklara varför hon saknar förtroende för Athlei

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionens utvecklingschef kan tvingas lämna sin tjänst

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer