Martin Takac, sjukvårdsdirektör för Kirurgisk vård. Foto: Pressbild/TT

Regionen minskar antalet IVA-platser för covidpatienter

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköping meddelar nu att antalet intensivvårdsplatser minskar med en per sjukhus, alltså tre platser i länet. I jämförelse med flera andra regioner är läget i Jönköpings län mycket ansträngt.

– I helgen hade vi 19 covidpatienter på IVA i länet. I Stockholm hade man 31 och i Skåne 32. Det säger något om trycket i vår region, som är betydligt högre, säger Martin Takac, sjukvårdsdirektör för Kirurgisk vård.

Redan i slutet av förra veckan flyttades en patient till en annan region. Enligt sjukvårdsledningen är läget i närliggande regioner lugnare och patienter kan därmed ta emot patienter utifrån. Under en pressträff under eftermiddagen meddelades att tre covid-ivaplatser tas bort.

– Den andra vågen har ju aldrig mattats av för vår del och vi har ett behov av att reducera nu. Det gör att vi får lite luft i systemet.

Fortsatt höga smittotal

Personalen på IVA har gått på krislägesavtal sedan i början av året. Det innebär bland annat att de tvingas jobba fler timmar varje vecka.

– Det är långvarigt och tufft för personalen att gå på krislägesavtal, det är ingen långsiktig lösning, säger Martin Takac.

Samtidigt säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i region Jönköping, att antalet smittade är fortsatt högt och det inte finns några tydliga tecken på att smittan minskar. 

– Däremot har vi bara haft ett fåtal fall av smitta på särskilda boenden de tre senaste veckorna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.