Till hösten kan personer över 65 åt och de som har sämre immunförsvar få en påfyllnadsdos mot covid-19 via drop-in. Foto: Jessica Gow/TT

Regionen öppnar upp för drop-in-vaccinering mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

I september öppnar Region Jönköpings län upp för mer drop-in-vaccinering mot covid-19. Tanken att ge en påfyllnadsdos till de som är äldre och personer med sämre immunförsvar.

Från och med den första september startar en nationell satsning för att fler ska kunna vaccinera sig mot covid-19. Då kommer regionerna förutom de bokade tiderna även öppna upp för drop-in. De riktar sig främst till personer som är över 65 år eller personer som har sämre immunförsvar.  

– Vi ser att äldre och de som har nedsatt immunförsvar har ett sämre skydd. Det spelar ingen roll hur många doser man tagit innan, bara det har gått fyra månader sedan man tog senaste dosen, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér.  

Ingen ny dos för friska personer

Däremot ser man inget behov att ge fler doser till personer som känner sig friska. 

– Har man tagit tre doser och är frisk så har man ett gott skydd mot att bli allvarligt sjuk, så därför finns inget behov för dessa personer att fylla på med en dos. Däremot kan de som har ett eget önskemål och ett särskilt skäl få en dos till, säger hon. 

Ser olika ut i länet 

Vilka dagar eller vilka tider som det kommer att finnas möjlighet att komma på drop-in, kommer att se olika ut i länet. I nuläget finns ingen plan för hur det kommer att se ut, det kommer att preciseras senare på Regionens sajt.

Nedan berättar Folkhälsomyndigheten om en ökning av antalet covidfall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, om den ökade smittspridningen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet