Smittskyddsläkaren Malin Bengnér berättar att trycket är så stort att vårdcentralerna nu måste prioritera vem som ska testa sig. Foto: SVT

Regionen prioriterar hårdare – drar ner på provtagningar

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på provtagning är mycket hög och nu går regionen ut med uppdaterade rekommendationer.

I första hand kan symtomfria hushållskontakter avstå från provtagning och stanna hemma sju dagar tillsammans med den person som har bekräftad covid-19. Får man inga symtom behöver man själv inte testa sig innan man går tillbaka till jobbet igen efter de sju dagarna. 

– Vi tror att smittspridningen kommer att vara fortsatt hög under en tid framöver. Vårdcentralerna kan behöva prioritera vilka som bör provtas för att resurserna ska räcka till, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér

Corona Jönköping

Regionen menar även att personer med milda symtom, som inte arbetar eller befinner sig inom vård och omsorg, kan behöva avstå från provtagning. De kan komma nekas test när vårdcentralerna prioriterar. De personerna rekommenderas att stanna hemma i en vecka. Även deras anhöriga ges den rekommendationen.

”Måste prioritera”

– I den mån det går ska vi försöka att så många som möjligt får göra ett test, men vårdcentralen måste kunna prioritera och då kan personer med milda symtom bli nekade test.

Finns inte en risk att de då går tillbaka tidigare än efter en vecka om de känner sig friska?

– Jo absolut. Det handlar om rekommendationer och vi vill förklara att vi inte kan ge alla ett test så som trycket på vården ser ut just nu, säger Malin Bengnér.

Utöver detta tas nu en nationell rekommendation bort, nämligen testning efter utlandsresa om du inte har symtom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet