Mässling är en mycket smittsam virussjukdom. Foto: SVT

Regionen varnar för mässlingspartyn

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en mamma i Västsverige gått ut på sociala medier och erbjudit sitt mässlingsjuka barn till andra som inte vill vaccinera sig går nu Region Jönköpings län ut med en varning.

– Det finns anledning att reagera när det här kommer till vår kännedom, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i regionen.

Enligt Begnér har regionen inte fått några signaler på att föräldrar i Jönköpings län medvetet smittar ner sina barn och hon tror inte fenomenet är utbrett.

– Men att utsätta ett ovaccinerat barn för mässlig innebär stor risk. Mässling är en farlig sjukdom som kan medföra allvarliga komplikationer och risk för bestående skador, säger hon.

LÄS MER: Erbjuder föräldrar sitt mässlingsjuka barn

I ett fall av 20 drabbas smittade barn av någon form av komplikation, som lunginflammation eller hjärnhinneinflammation.

– Att aktivt smitta ner barn är något vi verkligen avråder ifrån, säger Malin Bengnér.

Varför tror du det finns föräldrar som gör så?

– Vi vet att en del är fundersamma om de ska vaccinera sina barn, men känner man så ska man diskutera med exempelvis sköterskorna på barnavårdscentralen, säger hon.

Antalet mässlingsfall har ökat i Sverige och sjukdomen smittar genom slemhinnorna i luftvägarna eller öronen.

Många i Sverige är vaccinerade mot mässling, men det är barn under 18 månader och personer födda på 1960- till 80-talet som inte har ett säkert skydd mot sjukdomen.   

– I hela världen dör över 300 personer varje dygn av mässling, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare på Västra götalandsregionen, till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.