Cancervård ska bedrivas i det nya huset enligt ett förslag. Foto: Gunilla Bunnvik/ SVT

Regionens förslag: Vill bedriva cancervård i nya huset

Uppdaterad
Publicerad

Under en längre tid har det diskuteras vilken verksamhet som ska vara i det nya huset vid Länssjukhuset Ryhov. Enligt ett pressmeddelande är regionens förslag att det ska bedrivas cancervård där.

Det nya hus D1/D2 ska enligt ett förslag innehålla mottagningsverksamhet, behandling, rehabilitering och vårdavdelning för cancervård.

– Vi har en utmaning kring cancervården med fler och fler kroniska patienter som är under behandling och därför gör vi stora satsningar på cancervård på alla tre sjukhusen i länet. Hur vi nu föreslår att organisera verksamheten i nya hus D1/D2 är en del i detta, skriver hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig i ett pressmeddelande.

Ändrade planer

Anledningen till förändringen är att man under 2019 insåg att hus D1/D2 inte skulle utnyttjas fullt ut.

– Vården förändras hela tiden. De behov som beskrevs i planeringen 2015 är inte samma som de som finns nu, skriver Mats Bojestig.

Nyrenoverade lokaler

Tidigare var planen att vårdavdelning och mottagningar för stroke och neurologi med tillhörande rehabilitering skulle ligga i det nya huset. Men istället föreslås det att de får nyrenoverade lokaler i befintliga Ryhov.

– Vi planerar för att de ska få moderna och ändamålsenliga lokaler för strokevård, neurologisk vård och rehabilitering. Genom samordning i ombyggda lokaler får dessa verksamheter betydligt bättre förutsättningar än i dag, skriver Mats Bojestig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.