Foto: Region Jönköping

Regionfullmäktige: Beslutade om tillbyggnad av Ryhov

Uppdaterad
Publicerad

Regionfullmäktige fattade i dag beslut om att bygga till länssjukhuset Ryhov. Byggandet av det nya huset kallat D1 kommer att kosta nära en miljard kronor. – Det känns bra, det här är ett viktigt första steg mot ett mer moderniserat Ryhov, säger regionrådet Mia Frisk (KD).

När Regionfullmäktige i dag samlades till möte i Aneby så var den stora frågan på dagordningen beslutet om att bygga till länssjukhuset Ryhov. Efter en kortare debatt beslutade regionfullmäktige att anta översiktsplanen för att bygga det så kallade hus D1.

Vånda inför beslutet

Enligt regionrådet Mia Frisk (KD) finns det en bred politisk enighet kring tillbyggnaden.

– Det här behövs för patientsäkerheten, för personalens arbetsmiljö och för läkarutbildningen, säger Mia Frisk.

När saken skulle upp till beslut blev det dock en diskussion om själva finansieringen. Socialdemokraterna har kommit med förslag om att använda sparat kapital för att betala bygget.

– Det anser vi skulle urholka den soliditet som vi har idag. Det kan fungera ett eller två år men inte på lång sikt.

Majoritetens förslag handlar istället om en egen finansiering där Regionen varje år budgeterar med ett överskott.

Oro att investeringen urholkar verksamheten

Socialdemokraternas Carina Ödebrink tycker att det är ett viktigt beslut som fattats om att bygga till länssjukhuset.

– Vi ställer oss självklart bakom, det är viktigt att investera för framtiden och de nya krav som ställs på vården för att garantera patientsäkerhet och tillgänglighet.

Hon är dock kritisk till hur majoriteten vill finansiera den stora investeringen.

– Vi ska investera, men det få inte ske på bekostnad av verksamheten. Där tycker jag att majoriteten är svaret skyldig hur de ska klara stora investeringar och ändå klara att upprätthålla en bra verksamhet i vårdkedjan, säger Carina Ödebrink.

Lokaler för läkarutbildning

Hus D1 kommer att byggas i anslutning till huvudentrén, på norra sidan, där det i dag bland annat är en utomhusparkering. Byggnaden kommer att vara 34 000 kvadratmeter och byggkostnaden beräknas till 973 miljoner kronor.

Huset kommer att inrymma en utökad akutvårdsavdelning med 48 vårdplatser, två medicinvårdsavdelningar med tillhörande dagsjukvård och mottagningar, mammografimottagning samt utbildningslokaler för bland annat läkarutbildningen.

Byggstart planeras till första kvartalet 2018.

Beslutet återremitterades

Från början var det meningen att beslutet om tillbyggnaden av länssjukhuset skulle ha tagits vid regionfullmäktige i juni, men ärendet återremitterades eftersom Miljöpartiet och Socialdemokraterna tyckte att processen gick för snabbt och behövde beredas bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.