Utökad kollektivtrafik och rabatt på resekort för regionanställda – två av satsningarna i nästa års regionbudget. Foto: SVT

Regionstyret satsar på hållbart resande

Publicerad

När den styrande koalitionen i regionen under måndagen presenterade nästa års budget stod hållbarhet i fokus. Utbyggd kollektivtrafik och utökning av serviceresor är några av satsningarna.

För att uppnå målet om att resandet ska öka med 60 procent till 2025 vill koalitionen se en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken i länet. Mellan 2020 och 2023 tillförs därför 25 miljoner kronor extra per år för att finansiera de redan beslutade satsningarna på Jönköpings stadstrafik och inköp av nya Krösatåg.

De senaste årens ökade antal färdtjänstresor, som bland annat beror på att det blivit möjligt att ta färdtjänst till vården, har resulterat i högre kostnader än beräknat. För att möta det ökade behovet utökas därför också serviceresorna.

Resa i kollektivtrafiken med kallelsen som biljett

I samband med att länstrafiken nästa år inför ett nytt biljettsystem vill regionstyret göra det möjligt att åka kollektivt till sitt sjukhusbesök med kallelsen som färdbevis.

– Det handlar om att få till en omställning och leva upp till det hållbara resandet i länet, säger regionrådet Marcus Eskdahl (S).

Pröva på-rabatt för regionanställda

För att se vilken effekt det får för antalet resor i kollektivtrafiken kommer anställda inom Region Jönköpings län under 2020 att erbjudas 20 procent rabatt på buss och tågresor under sex månader.

– Precis som man kan ha andra förmåner som arbetsgivaren står för vill vi pröva på det här för att att se vad det gör med resandet, säger Marcus Eskdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.