Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konfirmandkampen lockade många i år. Hör mer i videon. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Många konfirmander i Jönköping i år

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har antalet konfirmander minskat inom Svenska kyrkan, men Månsarp går mot strömmen. I år har församlingen 24 anmälda konfirmander, en fördubbling jämfört med förra året. På lördagen var det dessutom premiär för Konfirmationskampen, då hundratals konfirmander och ledare från flera församlingar samlades för olika aktiviter.

– Det här är jätteroligt. Vi är jätteglada att så många vill vara med detta året, säger Hans Edwardsson, församlingspedagog i Månsarps församling.

Premiärupplagan av Konfirmationskampen lockade 250 deltagare, varav 180 av dem konfirmander från olika församlingar i Södra Vätterbygdens kontrakt. Månsarps församling var arrangör och enligt Hans Edwardsson var det en överraskning att så pass många anmälde sig, även om traktens församlingar märkt av ett ökat intresse för konfirmation bland ungdomarna.

– Många församlingar har märkt av ett större intresse. Vi tror att det är en kombination av att det är en större kull och en trend att man vill konfirmera sig, säger Hans Edwardsson.

Ingrid Berntsson och Julia Bergling berättar om hur det är att vara med på konfirmandkampen för första gången någonsin. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Konfirmanden Julia Bergling fick inbjudan till Konfirmationskampen i postlådan. Hon berättade för sina vänner som ville haka på, vilket gjorde att de blev fler, menar hon.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att det finns ett stort intresse och att så många vill utforska och vara med, berättar vännen Ingrid Berntsson, även hon konfirmand.

Siffror från Svenska kyrkan visar att antalet konfirmander minskat rejält de senaste åren, inte bara i Jönköpings län utan runt om i landet.

Hör konfirmanderna berätta varför de anmälde sig till Konfirmationskampen i klippet ovan.

Antal konfirmationer i Jönköpings län

2016: 861

2017: 848

2018: 757

2019: 798

2020: 690

2021: 593

2022: 587

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.