Foto: SVT

Rekordlång bostadskö hos Vätterhem

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 25.000 personer står i det kommunala bostadsbolaget Vätterhems bostadskö. Det är fler än dubbelt så många som för ett år sedan, rapporterar P4 Jönköping.

Att det råder bostadsbrist i Jönköping är ingen nyhet. De senaste åren har efterfrågan på villor och bostadsrätter varit stor och priserna har ökat kraftigt.

Det är även svårt att få tag i hyreslägenheter. På det kommunala bostadsbolaget Vätterhem är bostadskön rekordlång. Just nu står över 25.000 personer i kö för att få tag i en lägenhet. För ett år sedan var det 11.000 personer i bostadskön.

– Det tyder tydligt på att det finns ett underskott på bostäder i Jönköping, säger Raymond Paska, marknads- och uthyrningschef på Vätterhem till P4 Jönköping.

Enligt honom finns det framförallt två orsaker till att bostadskön nu har vuxit. Dels har bolagets nya köpoängsystem gjort att folk är mer medvetna om väntetiderna och ställer sig i kö tidigare, och dels godkänner bostadsbolaget nu också försörjningsstöd och etableringsersättning som inkomst.

Kötiden för att få en hyreslägenhet via det kommunala bostadsbolaget i centrala Jönköping är 5-6 år. I Nässjö tar det cirka 3 år och i Värnamo är kötiden drygt ett år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer