Rekordmånga nominerade till miljöpris

Publicerad

Jönköpings kommun delade i dag ut året miljöpris. Priset har delats ut sedan 1995 och delas ut som stöd eller uppmuntran för insatser för miljön i kommunen. I år var 23 aktörer nominerade.

Det ena priset går till Uppgrenna Naturhus med motiveringen:

Uppgrenna Naturhus och dess grundare Bodil Antonsson får Miljöpriset 2016 för att hon visar på att det är möjligt att bygga och driva ett så kallat Naturhus innehållande verksamheter av olika slag. 

Naturhuset är en byggnad med till exempel lokalt kretslopp för avloppsvatten, elbehovet täcks till viss del av solceller, byggmaterial är till viss del förnyelsebart och materialåtgången för ytskikt har minimerats, vilket ger en byggnad med litet fotavtryck och som ger tillbaka i form av frukt och grönsaker.

En dröm för många, men för Bodil är det verklighet.

Uppgrenna Naturhus får 25 000 kronor.

Det andra priset går till experimenthuset Upptech med motiveringen:

Upptech tilldelas 2016 års miljöpris för skolor och förskolor eftersom science centret på ett föredömligt sätt, genom experiment, tydliggör ekologisk hållbar utveckling för besökare i alla åldrar.

Experimenten ger besökarna förståelse för konsekvenser av olika handlingar. Särskilt uppmärksammas Anita Anderssons kreativitet då det gäller att ta fram nya experiment.

Upptech får 15 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.