Per Sahlin som är terminalchef på Postnord på Torsvik i Jönköping berättar att företaget hanterat rekordstora volymer av paket under coronapandemin. Foto: SVT/Johannes Tolf

Rekordmånga paket skickas under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har medfört att flera av landets företag som hanterar pakettransporter går på högvarv. Ett exempel är Postnord som har haft rekordhöga flöden av försändelser, något som tidigare enbart setts under köpdagen Black Friday.

Förra måndagen hanterade företaget nära 800 000 paket i landet under ett dygn, vilket kan jämföras med den normala volymen på 450 000 paket. Ökningen har märkts av på anläggningen på Torsvik i Jönköping.

– Vi har en ansträngd situation. Vi jobbar mycket med prediktion och försöker se vad som kommer framöver. Ibland stämmer prognosen bra, ibland lite sämre, säger terminalchef Per Sahlin.

Hemleveranser ökar kraftigt

Prognosen är att volymerna kommer att vara fortsatt höga under våren och kanske en bit in i sommar. Även hemleveranser och liknande lösningar, där paket lämnas till postlåda eller utanför dörren utan kvittens har ökat i efterfrågan med mellan 30 och 50 procent.

– Vi känner att detta definitivt är en coronaeffekt.

I klippet hör du Per Sahlin berätta hur det hårda trycket på pakethanteringen kan påverka kunderna.

Fler företag märker ökningen

Även andra företag som arbetar med pakethantering har märkt av ökningen, exempelvis DB Schenker.

– Vi måste hela tiden agera på volymerna så vi har omfördelat resurserna från dag till natt för att ha rätt bemanning, säger Barbara Voleman på transportföretaget i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.