Några av tjejerna som är med i aktiviteter som ordnas av Underground. Foto: Gehad Elsayed

Rekordmånga tjejer på fritidsgården

Publicerad

Under december månad besökte fler tjejer än någonsin Undergrounds verksamhet på fritidsgården på Råslätt. En medveten satsning för att locka fler tjejer har blivit lyckad.

Föreningen Underground på Råslätt driver olika typer av verksamhet för ungdomar. En del är olika aktiviteter på fritidsgården och där har antalet tjejer länge varit högre än på många andra fritidsgårdar. Under december månad var det fler än någonsin, hela 56 procent av besökarna var tjejer.

– Det är jättekul att se att det går uppåt igen efter en period där det varit lite svårt att få med tjejerna, säger Peter Magnusson, en av de som driver Underground.

Målet är 50

Målet är egentligen att ligga på 50 procent med lika många killar som tjejer. Enligt Peter Magnusson är det vanligt att det snarare är över 70 procent killar på fritidsgårdar i landet.

– Vi har medvetet arbetat för att locka tjejer. Det handlar om att hitta rätt aktiviteter och att inreda på ett annat sätt till exempel.

På fritidsgården på Råslätt har cafédelen utformas mer efter tjejernas önskemål. Dessutom har aktiviteter som mer musik och dans anordnats. andelen tjejer ökade stadigt under en period, men sjönk under 2015 efter en del händelser på området.

– Det var en del stökiga killar som tog väldigt mycket plats. En del tjejer ville inte komma hit då, säger Peter Magnusson.

Eget ansvar

Utvecklingen kunde vändas under förra året och under december blev det alltså fler tjejer än killar som besökte verksamheten. Underground arbetar bland annat med ledare som får utbildning och kan fungera som bra förebilder för de yngre och det skulle kunna vara en förklaring till en ökad trygghet och trivsel, tror Peter Magnusson.

– Ungdomarna får själva vara med och utforma verksamheten. Det gör att de får ta mer ansvar och med det växer de och blir mer trygga i sig själv.

Nu under trettonhelgen anordnas en resa till Estland för 13 av tjejerna i Underground. Fokus under resan är att stärka tjejerna, med värdegrundsfrågor och samtidigt ge lite extra upplevelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.