Sjuksköterska, socionom och civilekonom är poulära yrken att utbilda sig till i Jönköping. Foto: Linda Mathillas / SVT

Rekordstort intresse för att plugga på högskola och universitet i höst

Publicerad

Siffror från Universitets- och högskolerådet visar att det är ett rekordstort intresse för högre utbildningar i landet. 309 000 personer har antagits till högskoleutbildning i höst vilket är en ökning med 0,7 procent jämfört med förra året.

Även till Jönköping University har söktrycket varit större än förra året med omkring 28 000 sökande.

– Cirka 3 600 personer kommer att antas till våra program, säger Denise Permerud, teamledare på kommunikationsavdelningen.

Liksom förra året är grundutbildningen till sjuksköterska mest populär i Jönköping. Men även söktrycket till socionom och civilekonom har varit stort. Över 1000 personer står på reservlista för varje av dessa tre program.

– Intresset för vårdutbildningar har ökat nationellt och det är troligen en effekt av pandemin, säger Denise Permerud.

Högst antagningspoäng krävs dock för att komma in på programmet grafisk design och webbutveckling. 

Distansundervisning populärt

Att fler och fler vill studera kan enligt Universitets- och högskolerådet, UHR, bero på den långvariga coronapandemin. Den största förändringen finns bland sökande som är 35 år eller äldre och i den åldersgruppen är distansutbildningar särskilt populära.

– Att fler äldre söker distansutbildningar skulle kunna bero på att fler har vant sig vid online-formatet. Det är också en utbildningsform som passar bra vid kortare utbildningsinsatser, säger Eino Örnfeldt, generaldirektör UHR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.