Rektor Agneta Marell väljer att säga upp sig. Foto: Elin Berge/SVT

Rektorn för högskolan i Jönköping säger upp sig

Publicerad

Agneta Marell som är rektor för Jönköping university, JU, lämnar sin anställning innan förordnandet tar slut. Orsaken är sjukdom i familjen som gör att hon väljer att avsluta sin anställning.

Agneta Marell planerar att stanna kvar som rektor tills en ny efterträdare är på plats, vilket kan komma att ta upp till ett år. Hon tillträdde på sin post i oktober 2017 och nuvarande förordnande gäller fram till och med oktober 2026.

– Min nuvarande familjesituation gör att jag behöver finnas på plats i Umeå betydligt mer än jag har möjlighet till idag, säger Agneta Marell i ett pressmeddelande.

Turbulens under förra året

Jönköpings-Posten och Jnytt rapporterade under förra året om Marells flygpendlande, vilket ledde till kritik från studenterna. Därtill ifrågasattes transparansen på lärosätet. Men det är alltså inte det som är grunden till att hon nu avslutar sin anställning i förtid. Styrelsen uppger i pressmeddelandet att de varit nöjda med Marells tid som rektor:

– Styrelsen är mycket nöjd med det arbete som hon har gjort för JU men med tanke på hennes familjesituation har vi full förståelse att hon tar det här beslutet, säger Anders Danielsson ordförande för JU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.