Renata Chlumska har blivit utsedd till en av världens främsta äventyrskvinnor. Foto: Maria Sandblom/SVT

Renata Chlumska firar 25 år som äventyrare

Publicerad

Hon har bestigit Mount Everest och tagit sig genom USA:s stater med cykel och kajak. I år firar Jönköpingsbon Renata Chlumska 25 år som äventyrare.

Renata Chlumska startade sin bana som äventyrare 1996 när hon var baslägerchef på en svensk expedition till Mount Everest. Efter expeditionen tog hon sig hem från Nepal till Sverige på cykel tillsammans med sin dåvarande fästman Göran Kropp.

Det var efter den expeditionen som hennes dröm om att själv en gång bestiga Mount Everest föddes. 1999 uppfyllde hon sin dröm, då hon som första svenska kvinna nådde toppen av berget och det är också det äventyr hon håller högst om hon måste välja en av alla de utmaningar hon tagit sig an genom åren.

– Det är en expedition som var både svår och tuff, men samtidigt helt fantastisk, berättar hon när SVT Nyheter träffar henne på berget vid Stadsparken i Jönköping.

Rymdäventyr

Nu väntar hennes nästa stora utmaning, en resa till rymden.

Hör henne berätta mer i klippet ovan om vad som triggar henne att genomföra alla dessa tuffa utmaningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.