Renoveringen av slottsbron klar först till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Renoveringen av slottsbron som går mellan västra och östra centrum i Jönköping skulle varit färdig för över ett år sedan. Men projektet har dröjt på tiden och räknas bli klart till sommaren, vilket blir en dyr historia för kommunen. Bron är i sämre skick än väntat.

Renoveringen har dröjt ut på tiden eftersom bron varit i mycket sämre skick än förväntat. Enligt kommunen gick det inte att se förrän man påbörjat renoveringen. Fler saker har nu behövt bytas ut och projektet blir mycket mer omfattande än tänkt från början.

– Som tidplanen ser ut nu så hoppas vi att den ska vara färdig innan semestern, säger Görgen Olofsson, som är enhetschef på Tekniska kontoret på Jönköpings Kommun.

Dyrare byggmaterial

Men det blir också en dyr historia för kommunen. Projektet förväntades kosta 12 miljoner kronor från början, men har idag redan kostat kommunen strax över 20 miljoner kronor. Den stora kostnadsökningen för renoveringen beror inte bara på att det tagit längre tid, utan också på att priserna för byggmaterial har ökat kraftigt sen man började med projektet 2019, enligt Görgen Olofsson.

– Nu med facit i hand så kanske man skulle ha övervägt ifall man skulle ha plockat bort bron och bytt ut den mot en ny. Men det är ju först nu som vi vet det, när vi lyft alltihop och jobbat med den. Innan vi drog igång det här så var väl dem allra flesta överens om att en renovering av bron skulle bli det billigaste, säger Görgen Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.