Foto: TT-arkiv

Resandet minskar i länet – trots semestertider

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Jönköpings län reste mindre under vecka 28 jämfört med vecka 27. Det visar mobildata från Telia.

Totalt sett har resandet i landet minskat med åtta procent från den första till den andra veckan i juli månad i år. I Jönköpings län har resandet minskat till och från länet med tio procent.

Istället är det till klassiska semesterdestinationer som resandet har ökat. I Gotlands län ökade det med 54 procent och i Kalmar 18 procent.

Corona Jönköping

– Men om man tittar på hur sommaren såg ut 2019 så är det fortfarande lugnare, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.

”Ingenting är ju normalt det här året”

Redan vecka tolv märktes en nedgång av resandet i hela landet, då uppmaningar om att förhindra smittspridningen kom. Det minskade då med 20 procent, vilket tros bero på att många började arbeta hemifrån.

Det går däremot inte få en helt rättvis bild ännu.

– När vi ser nästa vecka och veckan därefter kommer vi se hur väl den här sommaren stämmer överens med en typisk sommar, men ingenting är ju normalt det här året, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet