Ett restaurangföretag ska böta 20 000 kronor eftersom tillräckliga åtgärder inte gjorts för att hålla råttor borta i en av företagets restauranger på piren i Jönköping. Foto: SVT

Restaurang döms för råttor i lokalen på piren i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Ett restaurangföretag ska böta 20 000 kronor eftersom tillräckliga åtgärder inte gjorts för att hålla råttor borta i en av företagets restauranger på piren i Jönköping.

Redan i februari i år fick restaurangföretaget i Jönköping anmärkningar från miljö- och hälsoskyddsnämnden från kommunen, som krävde att de skulle redovisa sina rutiner för hur skadedjur ska bekämpas.

Nämnden har sedan gjort uppföljningar och återkommande besök på restaurangen som ligger på hamnpiren och hittat brister, trots flera påpekanden och ärendet har nu därför avgjorts i domstol.

Upptäckte inte råttorna

Förvaltningsrätten skriver i sin dom att restaurangföretaget inte har upptäckt och åtgärdat otätheter i lokalerna och inte heller upptäckt råttor som tagit sig in. De gånger de har upptäckt råttorna har de inte heller agerat för att bli av med dem. Företaget har fått möjlighet att yttra sig till rätten men inte gjort det och nu ska de betala vitet som är på 20 000 kronor.

Problemen med råttor i centrum har ökat, i klippet nedan ser du hur saneringsbolagen arbetar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förr i tiden fanns det soprum, men nu ställer man sopor utomhus och det ger mat till råttorna”, säger Stefan Lagerström angående varför problemen ökar. Se mer i klippet. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.