Anders Thornberg, rikspolischef. Foto: TT/SVT

Rikspolischefen om attacken: ”Jag blir både upprörd och arg”

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndighet ser allvarligt på händelsen då en polis i Jönköping natten till söndagen utsattes för vad som rubriceras som grov mordbrand.

– Jag blir både upprörd och arg när jag hör att en av våra anställda i region Öst utsatts för ett grovt brott i sin bostad, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

– Mina tankar går först och främst till honom och hans familj. Men den utsatta polisen står inte ensam i detta. Är det riktat mot hans yrkesroll är det en attack mot hela Polismyndigheten och det kommer vi aldrig acceptera. Jag har kontakt med regionpolischefen i Öst för att försäkra mig om att de har de resurser som krävs för att vi ska gripa och lagföra de skyldiga, säger Thornberg.

”Ska få det stöd de behöver”

Exakt vad som hände och varför kommer att utredas, men händelsen är i nuläget rubricerad som grov mordbrand. Utredningen av händelsen är i ett inledande skede men enligt myndigheten finns det tecken på att det var den drabbade polisens yrkesroll som förövarna vände sig mot.

– Vi har pratat med den utsatta polisen. Han och hans familj mår efter omständigheterna bra och vårt fokus ligger nu på att de ska få det stöd de behöver, säger Lennart Leijon i ett pressmeddelande, chef för polisområde Jönköping.

Rökutveckling

Föremålet som kastades in skapade rökutveckling men enligt de första uppgifterna har det inte brunnit i bostaden. Tre personer befann sig i lägenheten, men ingen ska enligt polisen kommit till skada.

– Nu är vi fortfarande inte klara med utredningen men vi kan aldrig låta den här formen av våld mot en polisanställd bli normaliserat. Polisyrket är utsatt när du är i tjänst men om det visar sig att någon har tagit sin konflikt hem till den här polisens bostad och hans familj så är det att anse som exceptionellt allvarligt, säger Ulrika Herbst, chef för polisregion Öst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.